Raahen kummi kannustaa: Rohkeasti metsään!
14.1.2018 20:54 Uutiset / Raahe Trail Run

"Ole rohkea ja mene metsään!"

Raahe Trail Runin kummijuoksijana vuonna 2018 viilettää Jukka Ala-Mattila. Hummastinvaaran lähellä asuva Jukka on innokas luonnossa liikkuja. Kummina Jukan tehtävänä on järjestää yhteislenkkejä sekä ylipäänsä houkutella ihmisiä luontoon liikkumaan. Jukka tuntee kisareitit kuin omat taskunsa, joten häneltä kannattaa kysyä kaikenlaisia vinkkejä eri matkoille. Jukka raportoi säännöllisesti Raahe Trail Runin Instagram- ja Facebook-ryhmissä.

Millainen urheilutausta sinulla on?

- Urheilutaustani on lapsesta asti aika laaja. Olen pelannut jääkiekkoa, jalkapalloa ja lentopalloa joukkueissa, sekä kaveriporukoissa puulaakisalibandyä, pesistä sekä lähes kaikki pelit, mitä nopeasti mieleen tulee. Yksilölajeissa hiihtokisoja kävin myös muutamia kertoja talvessa tässä Raahessa kisailemassa. Juoksua olen aktiivisesti harrastanut vuosituhannen alkupuolelta, alkuvuodet 2001-2003 juoksin vähän satunnaisemmin vain kesäaikaan ja talvet pääosin pelasin lentistä sekä hiihdin kuntoa ylläpitäen. 2004 tuli kipinä alkaa juosta enemmän ja haave puolimaratonin tai maratonin juoksemisesta alkoi hiipiä mieleen.

Milloin ja miten innostuit polkujuoksusta?

- Alusta asti olen tykännyt juosta monipuolisella alustalla, polkujuoksuun innostuin varsinaisesti tuossa 6-7 vuotta sitten kun se lisääntyvässä määrin alkoi tulla suuremman yleisön tietoisuuteen. Olen aina juossut osaksi lenkit pururataa tai sora/hiekkateitä pitkin, mutta ihan "viralliset" polut tuli omalla kohdalla kuvioihin enemmän 2013 vuoden aikana kun asioista oli tullut eri nettikeskustelujen kauttakin luettua juttuja.

Mikä sinua kiehtoo polkujuoksussa?

- Alkuun ajattelin, että juurakkoiset ja kivikkoiset polut eivät tule koskaan soveltumaan maantiejyrän askelille, mutta enemmän ja enemmän huomasin jossain vaiheessa metsän vievän mennessään. Polkujuoksun hienous löytyykin erilaisista maisemista ja erityylisistä juoksualustoista. Avotunturien näkymät hyvällä säällä tai virtaavat joet sekä hienot kangaspolut saavat usein unohtamaan, että tässä edes ollaan lenkillä kun samalla pystyy rauhallisella vauhdilla katselemaan ympärilleenkin.

Mikä on mieleenpainunein polkujuoksukisasi?

- Oma paras polkujuoksukisa oli 2016 Levi Trail Run kisassa. 26 km:n matkalla olin alunperin tutkinut maastokarttoja ja reittikuvauksia ja toki laittanut joitain aikatavoitteitakin omalle suoritukselle. Kisapäivänä sää oli karmea, kaatosadetta eikä hienoista maisemista tietoakaan, mutta valmistautuminen kisaan oli sujunut hyvin ja juoksu kulki kisassa. Samalla tuossa oli sellainen hyvä vauhdin ja voimien jako, että sain hyvän tasaisen suorituksen aikaan ja lopun helpolla pururataosuudella sain juosta hyvällä vauhdilla maaliin ja arvioitua aikatavoitettanikin olin hyvän aikaa ennemmin maalissa.

- Toinen mieleenpainuvin kokemus ehdottomasti on viime keväinen ensimmäinen ultramatkan läpäisy Rukalla Karhunkierroksen 53km matkalla paksussa lumihangessa.

Mitkä ovat vinkkisi aloittelevalle polkujuoksijalle?

- Ensimmäinen vinkki polkujuoksua harkitseville ihmisille on, että ole rohkea ja mene metsään. Alkuun kannattaa tässäkin muistaa oma kuntotasonsa ja edetä sen mukaan mikä tuntuu itselle hyvältä. Lyhyellä lenkillä ja helpoilla poluilla kuten meillä hummastinvaaran maastot on hyvä aloitella. Pikkuhiljaa askel oppii juoksemaan juurakot ja kivikot, varmasti oppii, on se onnistunut minullakin =)

- Alkuun pääsee myös hyvin ihan tavallisella juoksukengällä, mutta mukavuutta tuo lisää ihan polkujuoksuun suuniteltu kenkä, joka varsinkin märässä maastossa toimii paremmin ja askel on märässä kivikossa, juurakossa tai pitkospuilla pitävämpi.

Millaisia yhteislenkkejä aiot järjestää?

- Yhteislenkeistä heti tähän alkuun myös muutama sana. Järjestetään yhteislenkkejä kuten aikaisempinakin vuosina ja tehdään niiden ajankohdista sitten tapahtumia erikseen. Lisäksi minuun voi olla yhteyksissä vaikka sosiaalisen median kautta, jos haluaa joskus kaveria lenkille ja tutustumaan Hummastinvaaran alueen polulle. Eikä se ole mikään pakko aina olla Hummastinvaaralle, hiihtomajan suunnalta löytyy myös hyviä reittejä polkujuoksuun ja esim. Viitajärven kierros tarjoaa mukavaa vaihtelua ja hieman teknisyyttäkin lisää Hummastinvaaraan verrattuna.

- Lisäksi tuo 31 km:n matkan uusi 10 km:n lisäkierros lentokentän maastoissa on sellainen, että sinne tullaan myös yhteislenkki järjestämään. Saatan myös jossain vaiheessa ilmoitella etukäteen omista lenkeistäni milloin olen menossa niin halukkaat pystyy tulemaan mukaan kun sovitaan lähtöpaikka ja ajankohdat. Olkaa rohkeita, toivottavasti juostaan yhteislenkkejä isolla porukalla kevään ja kesän aikana.


   
Pohjanmaan Polkujuoksu
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Osakilpailu
Kategoriat